Osobine dobrog Bowen praktičara :


   Mesto gde se rade Bowen tretmani je čisto, odiše dobrodošlicom i inspiriše smirenošću i relaksacijom

   Pre prve terapije ćete kompletirati personalne podatke: pitaće Vas o zdravstvenom problemu zbog kog ste došli, o eventualnim otežavajućim faktorima (životno okruženje, mesto zaposlenja, stres), medicinska istorija (istorija bolesti), da li je ste ranije imali Bowen tretmane ili neke druge tretmane i dr. Ove informacije će pomoći praktičaru da osmili personalizovani plan terapije.

   Bowen praktičari ne postavljaju dijagnoze (osim onih koji su doktori), ali uzimaju u obzir dijagnoze koje su konstatovane od strane pacijentovog lekara. Ako niste konsultovali doktora, Vaš praktičar može sugerisati medicinske konsultacije.

   Bowen praktičar ne može odrediti broj potrebnih terapija pacijenta, jer svaka osoba je jedinstvena i reaguje na tretman na svoj način. Pacijentovo napredovanje će biti ponovo evaluisano pre svake terapije.

   Pre prve terapije, praktičar će objasniti šta je Bowen tehnika, kako deluje i neophodnost pauza između setova pokreta.

   Soba za tretman je individualna, ili mesto za svaki krevet je odvojeno pregradama. Kreveti moraju biti postavljeni na rastojanju od najmanje 3 m jedan od drugoga. Ne koriste se mirišljavi štapići ili sveće, ni relaksirajuća muzika.

   Praktičar će proveriti da li pacijent udobno leži na krevetu ili sedi na stolici. Koristiće po potrebi jastuke da bi postigao udoban položaj i ćebe/frotir za pokrivanje.

   Bowen pokreti su veoma delikatni i ne smeju da izazovu bol. Ako osetite da je primenjeni pritisak isuviše jak, recite praktičaru i on će primeniti pritisak prema stepenu Vaše osetljivosti.

   Postoji par minuta pauze između određenih setova pokreta. Ove pauze su neophodne za telo pacijenta da integriše i procesiuira (obradi) poruke poslate Bowen pokretima. Tokom pauza, praktičar napušta sobu za tretman, ostavlja pacijenta samog, relaksiranog i u miru.

   U Bowen tehnici je važan kvalitet pokreta, ne kvantitet! Praktičar će odabrati za svakog pacijenta koji je plan tretmana, tako da se prvi tretman može sastojati od samo par pokreta, prema potrebama svakog pacijenta. Bowen tretman može trajati, uopšteno govoreći, od 30-60 minuta, ali postoje situacije kada traje kraće ili duže.

   Bowen tehnika se ne može kombinovati sa ostalilm manuelnim ili energetskim metodama i tretmanima. Bowen praktičar će primeniti samo Bowen procedure na tretmanu.

   Praktičar će pomoći pacijentu da ustane sa kreveta i daće mu uputstva za dane koji slede i zakazaće sledeći tretman, ako je potrebno. Vreme između tretmana je 7 dana, ali postoje situacije kada se to može prolongirati do 2 do 3 nedelje. Bowen praktičar će ohrabriti pacijenta da ga zove, ako postoje dodatna pitanja.

   Telo radi najmanje 5 dana nakon Bowen terapije. Pacijent ne može imati nikakvu manuelnu ili energetsku terapiju 4 dana pre i 5 dana posle Bowen terapije.

   Pacijent ne mora da promeni stil života da bi Bowen tehnika delovala. Neke od preporuka će pomoći u procesu samoizlečenja tela: konzumiranje vode, dnevne šetnje i umerene fizičke vežbe.

   Jedan od roditelja je obično prisutan u prostoriji dok se tretira dete, a bebe roditelji mogu držati u naručju tokom celog tretmana.

Svi praktičari čija se imena nalaze na sajtu su akreditovani od strane Australijske Akademije Bowen Terapije (Bowtech), članovi su Udruženja Bowen terapeuta i učestvuju u programu kontinuirane edukacije:
  Advanced level - Napredni nivo
  Masters level - Master nivo
  Instructor level - Nivo instructor
  Senior Instructor level - Nivo Senior Instructor